fbpx

Vlogs en Blogs van In”80 dagen met”… Amber

Amber is 20 jaar en praat erg snel achter elkaar zonder dat ze ademhaalt.

Volg de komende 80 dagen waarin ze haar adempatroon wil herstellen.EIND VLOG VAN “IN 80 DAGEN MET AMBER”
In 80 dagen met…’: De check-in

‘In 80 dagen met…’ volgen we Amber, een studente uit Groningen die het 80-dagen programma van BreathBalanz volgt. Inmiddels is ze alweer op de helft van het programma. Hoog tijd dus om eens terug te blikken op haar ervaringen tot nu toe. En dit doen we met Sonja Nijhuis, mede-oprichter van Breath in Balanz B.V.

Even wennen

Amber geeft in het begin van haar programma aan dat ze moet wennen om de oefeningen in haar systeem te krijgen. En dat is ook logisch. Ergens echt even de tijd voor nemen kan voor veel mensen lastig zijn, zeker als ze dit niet gewend zijn. Het is een gedragsverandering en dat kost tijd en energie. 

Dit hebben we ook meegenomen in het programma, door de gebruiker regelmatig reminders te geven om de oefening te doen. Ook stimuleren we ze om de oefeningen te blijven doen, door hen één keer per week een meting te laten uitvoeren. Als gebruikers zien dat de oefeningen effect hebben op hun ademhalingsfrequentie, zijn ze gemotiveerd om door te gaan.

Deze motivatie zien we ook heel goed terug op het moment dat Amber spanningen ervaart tijdens stressvolle situaties. Hier geeft ze aan dat ademhalingsoefeningen haar helpen om te ontspannen. Ze is natuurlijk nog niet klaar met het programma, dus het is nog te kort om het uiteindelijke effect van de oefeningen te zien. 

Een prettig gevoel

Wat Amber al wel merkt is dat het doen van een ademhalingsoefening tijdens een moment van stress een verschil kan maken en haar een prettig gevoel kan geven. Wanneer ze dat prettige gevoel ervaart, motiveert dit haar om door te gaan. Want een beleving die prettig is, wil je logischerwijs graag vaker doen. Dit zie je bij Amber ook. 

Dit prettige gevoel nastreven kan ook een keerzijde hebben. Als je namelijk twee keer per dag oefeningen doet, is het niet verstandig om je ademhaling buiten die oefeningen om ook nog vaak te gaan sturen. Dan kun je juist meer klachten gaan ervaren. Het is dus heel goed dat Amber de opgedane kennis toepast, maar wel met mate. De ademhalingsspieren verdienen wat rust. Je gunt je spieren na een intense workout toch ook wat ontspanning?

Nieuwe oefeningen

Amber vertelt in haar tweede vlog dat ze wat slaapoefeningen heeft gevonden in de app. Deze oefeningen helpen inderdaad om beter te kunnen slapen, maar zijn bedoeld voor gebruikers die inmiddels een juist adempatroon hebben ontwikkeld. Dit geven de oefeningen ook aan.

Het is belangrijk om eerst een goed adempatroon te hebben, voor je andere oefeningen uit de app gaat doen. Dit hoeft niet na 80 dagen te zijn. Maar het is belangrijk dat je in ieder geval geen klachten meer ervaart en je controle over je ademhaling voelt.

Rust nemen

Een ademhalingsprogramma neemt natuurlijk niet magischerwijs alle stress in iemands leven weg. Maar het kan wel helpen om rustiger te worden en om eerder aan de handrem te trekken. Voor Amber zie je dat het belangrijk is dat ze even uit de drukte stapt en tijd voor zichzelf neemt. Hierdoor merkt ze dat ze rustiger wordt en kan ze zelfs al de eerste voorzichtige conclusies trekken: ze praat rustiger en probeert niet ‘s ochtends al haar hersenen op volle toeren te laten werken. 

Tips voor de tweede helft

Ze gaat straks bezig met periode drie en vier, welke haar iets meer tijd gaat kosten. Er zitten wat meer oefeningen en rustmomenten in. Voor iemand die gewend is om de hele dag in de weer te zijn, zal het even wennen worden. Maar daar gaat ze ook veel uithalen. 

Amber heeft nog even te gaan. Het lichaam zal het op een moment natuurlijk gaan overnemen. Wel is het nodig dat Amber ook de rust houdt in haar praten en kijkt waar de stress vandaan komt. 

Dus mijn allerlaatste tip aan Amber is: blijf rustig in en uit ademen, hou je zinnen kort en vergeet niet om buiten de oefeningen om het ook even lekker los te laten. Het kost even tijd, maar je kunt beter twintig minuten doelgericht op jezelf focussen dan twintig minuten lopen stressen. 

Zo is het echt ‘new year new me’.Blog 3

Week 5 – New Year New Me


New year, new me. Dat is toch wat ze altijd zeggen?! En op dit moment klopt dat voor mij wel aardig. Er zijn het afgelopen jaar zoveel dingen veranderd…. en één van die dingen is toch wel de rust die ik probeer te brengen in mijn nogal drukke leven. Daar past het 80 dagen programma van BreathBalanz perfect bij. Toen ik ben gestart met het trainingsprogramma wist ik niet zo goed wat ik ervan kon verwachten. Maar ik merk al steeds meer concrete verbeteringen. Ik ben rustiger door de dag heen en slaap hierdoor een stuk beter! En heb je al gemerkt hoeveel korter mijn zinnen zijn?Wat betreft de oefeningen zijn er ook veranderingen. Elke periode krijg je weer verschillende oefeningen die je elke ochtend en avond herhaalt. In de voorgaande keren waren dit voornamelijk zittende oefeningen. Maar nu zitten er ook steeds vaker staande en liggende oefeningen tussen. Vooral de liggende oefeningen vind ik het fijnst om te doen. Hierbij kan ik echt even de rust nemen die ik nodig heb om bezig te zijn met mijn ademhaling. Daarnaast werkt het meten van mijn ademhaling heel stimulerend. Dit omdat je elke week ziet of het al is verbeterd. Je meet je ademhaling in de ruststand via de sensor die je meegeleverd krijg wanneer je het programma besteld. Hierbij doe je de band rondom je middel en koppel je de sensor via bluetooth met de app. Een minuut lang adem je zoals je normaal ook zou ademen. De app meet dit en maakt er een grafiek van, zodat je in 1 oogopslag kunt zien hoe je ademhaling is verbeterd.Ik hoop dat ik in het nieuwe jaar de balans kan vinden tussen rust nemen en een druk leven leiden. Benieuwd of dit me gaat lukken? Blijf dan mijn reis volgen op deze website!


Wil je meer weten over hoe Breathbalanz nou precies werkt? Check dan snel https://breathbalanz.com/nl/methode-uniek-opgebouwd-oefenprogramma/Blog 2

Door deze stress besef ik nog meer hoe belangrijk ademhaling is en ik op sommige stressvolle momenten bewust een stapje terug moet doen. Doordat ik van stress erg onrustig wordt ga ik namelijk kort en snel ademhalen. Dit versterkt juist de paniek die je op zulke momenten ervaart. Juist op zulke momenten bewust bezig zijn met je ademhaling helpt enorm, omdat je rust creëert voor jezelf. Ik merk dat mijn stress hierdoor sneller afneemt.


De oefeningen die ik in de ochtend en de avond doe zijn inmiddels een bewust moment geworden waarop ik even rustig ga liggen. Hierbij focus ik me niet op de ellenlange takenlijst die mij op die dag nog te wachten staat, maar alleen op het ademhalen zelf. Twee heerlijke momenten, al zeg ik het zelf.


Na de eerste week heb ik opnieuw de symptomenlijst ingevuld en ook de meting opnieuw voltooid. Hierbij kwamen al kleine positieve resultaten naar voren. Een veelvoorkomende klacht bij mij is namelijk het opgezwollen gevoel dat ik dagelijks ervaar. Maar ik merk dat dit gevoel de laatste dagen een stuk minder is geworden. Misschien komt het opgeblazen gevoel tijdens de kerstdagen (door het vele eten) weer terug, maar aan mijn ademhaling zal het dan niet liggen!


Tot de volgende keer! En laat het me vooral weten als je ergens benieuwd naar bent.


Wil je weten waarom een goed adempatroon zo belangrijk is? https://breathbalanz.com/nl/2020/12/02/kan-je-adempatroon-veranderen/

 


Blog 1
Week 1- Er is genoeg werk aan de winkel

Maar meteen met de deur in huis te vallen; ik ben absoluut geen ochtendmens. Dus het idee om in de ochtend, naast mijn vaste ochtendritueel (ik blijf zo lang mogelijk liggen ;)), de ademhalingsoefeningen uit te voeren leek me een hele uitdaging. Maar wel een leuke uitdaging! Ik zit namelijk erg hoog in mijn ademhaling door mijn enthousiasme en moet vaak na een lange zin happen naar lucht. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Eindelijk was het zover… *tromgeroffel*. Mijn 80-dagen trainingsprogramma ging van start! Voordat ik daadwerkelijk bij de oefeningen terecht kwam moest ik eerst door een screening. Deze screening is mijn 0-meting waardoor ik per periode kan kijken hoeveel resultaat ik al geboekt heb. In een ontspannen stand meet je met behulp van de sensor op je buik hoe vaak je per minuut ademt. Dit was bij mij toch wel een stukje hoger dan dat het hoort te zijn. Genoeg werk aan de winkel dus! Vanaf dag één van het programma doe je twee keer per dag ademhalingsoefeningen. In deze eerste week zijn de oefeningen in de ochtend en in de avond hetzelfde. Het toffe daaraan is dat ik bij de laatste dag van de eerste periode al duidelijk merk aan mijn ademhaling dat de oefening een stuk makkelijker gaat. Ik ben benieuwd wat de oefeningen in de volgende periode gaan zijn. En mocht je in de tussentijd vragen hebben of een bepaald onderwerp terug willen zien, dan hoor ik het graag!

Benieuwd of je zelf symptomen van een verstoord ademhalingspatroon ervaart? Bekijk dan eens de gevalideerde symptomenlijst.


Introductie van de start van het 80 dagen programma met Amber en Founder Sonja NijhuisBEL ME NU