fbpx

Hyperventilatie: wat is het, en hoe los je het op?

Veel mensen lijden zonder het te weten aan chronische hyperventilatie. Hartcoherentietrainer en ademtherapeut Katrien Geeraerts legt uit: wat houdt het in, en hoe kun je je ademhaling verbeteren met behulp van de BreathBalanz?[

 

Zonder het te weten hebben veel mensen last van hyperventilatie: overademen. Hierover vertelt Katrien Geeraerts, hartcoherentietrainer en ademtherapeut. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van ademhalingsproblemen en al twintig jaar actief in het vakgebied. Ze legt uit wat (chronische) hyperventilatie is en hoe je de BreathBalanz kunt gebruiken om er mee om te gaan.

 

Het effect van hyperventilatie

“Veel mensen hebben zonder het te beseffen een chronisch verkeerde ademhaling”, aldus Katrien. Ze geeft aan dat het belangrijk is om je daar bewust van te zijn. Zo kan chronische hyperventilatie leiden tot een heleboel klachten: hartkloppingen, druk op de borst, een voos gevoel rondom de mond, tintelingen in de vingers, maag- en darmklachten, overmatig zweten, instabiliteit, angstige gevoelens, benauwdheid en duizeligheid. 

 

Hoe werkt hyperventilatie?

Maar wat gebeurt er precies tijdens een hyperventilatie? Kort gezegd is het overademen. Je ademt te snel over je borst en haalt te diepe ademteugen door je mond. “Je ademt te snel of te veel in, en te snel of te veel uit. De zuurstof in het lichaam stijgt daarmee en de koolzuur daalt”, legt Katrien uit. “Als je hyperventileert leef je altijd op je eigen grens, op je eigen kunnen. Het is dus heel belangrijk dat je hiermee aan de slag gaat, want dit heeft op termijn grote impact op zowel je lichaam als geest.

 

Je ademhaling trainen: aan het werk!

Het is helaas niet gemakkelijk om je ademhalingspatroon zomaar aan te passen. Dat komt omdat je ademhaalt zonder erbij na te denken. Als je dus fout ademhaalt, duurt het lang voordat je weer terug bent bij een goede ademhaling. “En dat is dus iets dat BreathBalanz onder andere doet: het diafragma opnieuw trainen.En dat is altijd in combinatie met het krijgen van inzicht in je symptomen, de voortgang van je verbetering en het aanpakken van je manier van denken. Boeken lezen, inzichten krijgen, podcasts luisteren: je moet weten waarom je hyperventileert”.

 

“Training is belangrijk: hyperventilatie aanpakken is werken,” geeft Katrien aan. “De BB is het stukje training wat je doet, naast de psycho-educatie en aanpassing van je leefstijl. En het is een package deal: je krijgt informatie maar ook oefeningen. Je meet je ademhalingsfrequentie en er is uitleg over wat hyperventilatie inhoudt, en je hebt oefeningen die je tussendoor kunt doen. Die psycho-educatie zit dus ook in de app in combinatie met de band en de aangeboden kennis. Dat is ook meteen het verschil met gratis ademhalingsapps: je voelt dat er een verband is gemaakt in het programma en je krijgt veel meer handvatten om serieus aan de slag te gaan.” 

 

“Ik ben ervaringsdeskundige met twintig jaar ervaring, en ik heb ongelofelijk veel gezien op de markt. Vroeger was er heel weinig ter beschikking. Ik had twintig jaar geleden zo’n toestel wel willen hebben,” verklaart Katrien. Haar eigen burnout liet haar ontdekken dat ze chronisch fout ademde. Door bezig te gaan met haar ademhaling, werden de klachten van haar burnout ook minder. “De symptomen van deze beide dingen zijn hetzelfde. Ik ademde ook veel te snel, veel te oppervlakkig, en veel te hoog. Het ademen, korter in, langer uit, is wat mij gered heeft – in combinatie met het aanpassen van mijn leefstijl.”

 

Niet alleen het jezelf onderwijzen en oefenen is van belang, maar dus ook het aanpakken van je leefstijl: “Enkel ademen en de oefeningen doen is niet voldoende. Als je alle oefeningen doet, en het programma goed volgt, en je drinkt daarna frisdranken, slaapt niet en beweegt niet, dan werkt het niet. Alleen trainen en oefeningen doen en daarnaast leven zonder rem, zonder de puzzel te leggen, zal niet voldoende zijn. Het is wel een multidisciplinaire aanpak”. Het is volgens haar dan ook niet verkeerd om het boek en/of de BB te combineren met een coach. “Kennis vergaren is altijd nog beter. Zo krijg je inzicht.”

 

Vijf tips om je ademhaling te veranderen

Als laatste geeft Katrien nog een aantal tips om je ademhaling te verbeteren:

  • Adem spaarzaam, via je neus en niet via je mond;
  • Hou je schoudergordel omlaag, ontspan je schouders;
  • Vermijd cafeïne, snelle suikers en alcohol;
  • Beweeg voldoende. Ga je hardlopen of wandelen? Kijk dan om je heen! Mensen met hyperventilatie staren naar beneden. Licht je hoofd op en draai;
  • Verbeter je adempatroon met de BreathBalanz zodat je weer beter slaapt, je fitter voelt en meer energie hebt!

 

Nu weet je alles over (chronische) hyperventilatie en hoe je dit kunt voorkomen en genezen. Ga jij aan je ademhaling werken?[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]BEL ME NU