fbpx

Kan je adempatroon ook veranderen?

Kopie van Kopie van fotokrant (1)

Velen gaan ervan uit dat de ademhaling vanzelf gaat en en in het ademhalingspatroon geen verandering komt.

Maar helaas kan wel ons adempatroon verstoord raken! Een periode van stress of spanning of omdat je bent gaan hyperventileren kan dit veroorzaken. Ook zien we sinds april 2020 dat de mensen die getroffen zijn door het Coronavirus hier vaak mee te maken krijgen. Daarnaast zijn er de mensen met COPD en Astma waarbij het adempatroon niet optimaal is vanwege hun medische aandoening in de luchtwegen.

Sinds 3 weken is er veel aandacht voor het onderwerp Ademhalen in de Media, onder meer in artikelen in Trouw en de Volkskrant.  Daarnaast op TV bij Een Vandaag waar Longarts Stijn Mol en Fysiotherapeut Carel van Wetering spraken over het belang van een goed adempatroon en dat in Nederland hierover zo weinig wordt gesproken.

Ook geeft huisarts Paul Verstijnen in de Volkskrant aan dat hij geen antenne heeft gehad van hoe zijn patiënten ademden. Hij zegt, “daar is in de opleiding tot huisarts geen enkele aandacht voor. Ontzettend jammer. Ik ben bang dat ik heel wat patiënten daardoor te kort heb gedaan”.

 

Maar waarom is een goed adempatroon zo belangrijk?

Onze cellen hebben zuurstof nodig voor verbranding en dat geeft weer energie zodat je kunt lopen, praten, voedsel verteren en noem maar op. Dus zonder zuurstof kun je niet leven!

Wij halen ongeveer tussen de 20.000 en 23.000 keer per dag adem. Wat als dit veel meer is geworden?

 

Je raakt vermoeid door dit overademen. Overademen is dat je meer zuurstof inademt dan nodig is. Als je hardloopt of tennist verbruik je meer zuurstof omdat je een actie verricht maar wanneer je rustig op een stoel zit en je lichaam haalt nog steeds met een te hoge  frequentie adem dan ontstaat er een verstoorde balans.  Lees hier meer over op de site pagina “Ademhalen” Je slaap kan verstoord raken en je kunt last  van hartkloppingen gaan ervaren.  In de top tien van klachten die fysiotherapeuten behandelen staan de nek en schouderklachten hoog.  Vaak ontstaan deze klachten omdat we teveel met onze hulp-ademhalingsspieren ademhalen, ook wel borstademhaling genoemd in plaats van met ons middenrif ofwel buikademhaling. Ook belanden er jaarlijks meer dan 100.000 mensen (kosten meer dan €100 miljoen) op de Spoedeisende Hulp door hartkloppingen of een benauwd gevoel Deze mensen denken vaak dat ze hartklachten hebben, maar veelal blijkt dit niet zo te zijn.

In Nederland staan Bewegen en Voeding op bovenaan. Even minder of niet bewegen of zonder eten is mogelijk maar je kunt helaas niet (even) zonder zuurstof.  Op dit moment zien wij met tienduizenden post Covid-19 patiënten een verschuiving naar het onderwerp.  Wel is het lastig omdat zelfs door een zorgprofessionals klachten als gevolg van een verstoord adempatroon nog erg vaak niet herkend en of erkend worden. Mensen verliezen het zelfvertrouwen en worden onzeker over hun eigen lichaam wat weer voor een toename van klachten kan gaan zorgen.

Met Breath In Balanz zijn wij al ruim 15 jaar bezig om mensen te helpen hun adempatroon te verbeteren. Eerst vanuit onze eigen praktijk (In-Balanz), daarna met het in de markt zetten van de 1e ademcoach in Nederland en nu met de launch van de BreathBalanz.

Met ons unieke opgebouwde programma om het adempatroon te verbeteren hopen wij zeer veel mensen te kunnen ondersteunen zodat zij zich fitter gaan voelen, weer beter slapen en meer energie hebben. Tevens zal het ons zorgkosten gaan besparen.

Het doen van ademhalingsoefeningen is overigens niet nieuw en is eens uiterst simpel wetenschappelijk bewezen door Dr. Luciano Bernardi van de universiteit van Pavia (Italië).

Het erkennen van het belang van een goed adempatroon kan daarom niet langer aan de zijlijn staan!

 BEL ME NU