fbpx

Digitale hulp voor een beter ademhalingspatroon

DOOR GABI OUWERKERK IN DE TELEGRAAF

MEPPEL – Ademhalen gaat bij deze meeste mensen vanzelf, maar lang niet iedereen doet het goed. Een verkeerd ademhalingspatroon kan voor problemen zorgen als hyperventilatie, slaapstoornissen, onrust en hartkloppingen. De app en sensor van Breath In Balanz helpt mensen om beter te gaan ademen.

De app en sensor van Breath In Balanz helpen een juist ademhalingspatroon te ontwikkelen.

Oprichters Nellie Bontekoe en Sonja Nijhuis runnen al jaren een praktijk waarin ze patiënten op de juiste manier leren ademen. „Veel mensen halen adem via de borst, terwijl een buikademhaling beter is”, vertelt Nijhuis. „Zomaar omschakelen gaat echter niet. Je moet daar de middenrifspier voor trainen.”

Het duo heeft hun methode vertaald naar een app. Gebruikers doen tweemaal daags oefeningen terwijl ze een buikband dragen met sensor die de ademfrequentie op de buik meet. „In rust moet dat zes tot twaalf keer per minuut zijn. Een ademfrequentie van twintig keer per minuut in rust kost veel energie en je raakt er door vermoeid. Je ademt dan te veel zuurstof in en dat kan op den duur zorgen voor klachten als duizelingen, hartkloppingen en een opgeblazen gevoel.”

Gebruikers vullen elke week een gevalideerde symptomenlijst in. „Als je ziet dat je klachten afnemen, blijf je gemotiveerd”, aldus Nijhuis die eraan toevoegt dat als klachten niet afnemen, gebruikers het advies krijgen om naar de huisarts te gaan. „Veel klachten zijn terug te voeren op een verkeerde ademhaling, maar er kan ook een ander medisch probleem zijn.”

De afgelopen jaren haalde Breath In Balanz een half miljoen euro aan groeigeld op. „De volgende stap is onze methode gevalideerd te krijgen, zodat deze vergoed wordt door de zorgverzekeraar.”BEL ME NU